Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στην ALAPIS

Δημοσίευση: Τρί, 11/12/2012 - 13:53
Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στην εταιρεία ALAPIS κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Ζητά μέτρα για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να μη γίνουν άλλες απολύσεις, να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις σε όσους έχουν φύγει με οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνει:
«Ο όμιλος ALAPIS (δημιούργημα Λαυρεντιάδη) δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου σε κατηγορίες φαρμάκων ύψιστης σημασίας. Η εταιρεία, πέρα των γνωστών γεγονότων που σχετίζονται με τον Λαυρεντιάδη, από το καλοκαίρι του 2012 παρουσίασε επιπλέον "δυσκολία" να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους (καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών, επιδομάτων, μεταφορικών κλπ.).

Η πρώτη προσπάθεια "εξυγίανσης" κατέληξε, μετά τις τρίμηνες διαθεσιμότητες (1ος/2012 – 4ος /2012) και τις μειώσεις μισθών, στις "οικειοθελείς" μαζικές απολύσεις του Ιουλίου 2012. Πάνω από 220 εργαζόμενοι "δέχτηκαν" να απολυθούν, παίρνοντας τις αποζημιώσεις τους με δόσεις περισσότερες από αυτές που προέβλεπε η τότε νομοθεσία και αφού υπέγραψαν ιδιωτικά συμφωνητικά πως δεν έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Η εξόφληση των αποζημιώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι φήμες που διέρρεαν από τη διοίκηση της εταιρείας, ότι δεν θα υπήρχαν μετά από κάποιο διάστημα χρήματα ούτε για τις αποζημιώσεις, λειτούργησαν πιεστικά προς τους εργαζόμενους, για να δεχτούν την απόλυση "όσο υπήρχαν χρήματα".
Μετά από τις "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, η εταιρεία ανακοίνωσε και άλλες απολύσεις με βάση το "νόμιμο" ποσοστό 5% κάθε μήνα.
Η εξόφληση του Οκτώβρη 2012 έγινε για εργοστάσια και αποθήκες στις 9/11, ενώ για το εμπορικό (ιατρικοί επισκέπτες) καταβλήθηκε το 50% στις 23 και 26/11. Στο εμπορικό, ήδη, οφείλονται συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας για έξοδα μετακίνησης και βενζίνες από τον Ιούλη 2012 (περίπου 350 ευρώ το μήνα).
Δεν έχουν πληρωθεί οι μισθοί του Νοέμβρη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν θα πληρωθούν αυτοί του Δεκέμβρη, το Δώρο Χριστουγέννων, καθώς συσσωρεύονται οφειλές και δεδομένου ότι η εταιρεία έχει ζητήσει να υπαχθεί στο άρθρο 106, περί εκκαθάρισης. Οι συμφωνημένες δόσεις των αποζημιώσεων απόλυσης για το Νοέμβρη δεν έχουν καταβληθεί.
Βασικό πρόβλημα παραμένει το μέλλον των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που έχουν απομείνει, αφού ως τώρα η εταιρεία κάνει το παν για να τις απαξιώσει (στο εργοστάσιο στο Κρυονέρι Αττικής δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, δεν κάνει παραγωγή).
Σημειώνουμε ότι πέρα από όσα αναφέραμε παραπάνω, το προηγούμενο διάστημα έκλεισαν και φαρμακαποθήκες που ανήκαν στον όμιλο ALAPIS (ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ - Γιάννενα κ.α.) και οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει βρίσκονται στο Κρυονέρι Αττικής (εργοστάσιο πρώην ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ και φαρμακαποθήκη ΓΕΡΟΛΦΑΡΜ) και στη Θεσσαλονίκη (ΦΑΡΜΑΓΟΡΑ). Από τους 1.400 περίπου εργαζόμενους του ομίλου, έχουν μείνει τώρα λιγότεροι από τους μισούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να μη γίνουν άλλες απολύσεις.
Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις σε όσους έχουν φύγει με οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης»