Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 12ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΦΣΕΕ
26-27 Γενάρη 2013

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 12ο συνέδριο της ΟΕΦΣΕΕ στις 26 – 27 Γενάρη 2013 στην Αθήνα, καθώς και ημερίδα με θέμα τις εξελίξεις στο φάρμακο – ασφαλιστικό – προοπτική για τους εργαζόμενους στις 25 Γενάρη 2013.



Το συνέδριο:

Εκτίμησε ότι ήταν θετική η πορεία της ομοσπονδίας για το τρίχρονο που πέρασε και το επιβεβαίωσε με την υπερψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και του προγράμματος δράσης με τον προβληματισμό για το πώς θα γίνει η ομοσπονδία μας πιο αποτελεσματική.

Συζήτησε το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον κλάδο, τις συνθήκες μέσα στις οποίες δρα το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τα προβλήματα και πώς θα τα λύσουμε, τα μέτωπα πάλης που έχουμε ανοιχτά μπροστά μας.

Εκτίμησε ότι είναι περίοδος ιστορικής ευθύνης για το κίνημά μας, να παίξει τον πρωτοπόρο, αναντικατάστατο ρόλο του στην οργάνωση του κλάδου, τον ταξικό του προσανατολισμό, τον απεγκλωβισμό εργαζομένων από τις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, από ψεύτικες και μάταιες ελπίδες που οδηγούν στην ενσωμάτωση, τη χειραγώγηση, τη συναίνεση και τη συντήρηση ενός σάπιου και παρασιτικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Έχουμε ευθύνη να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες για την οργάνωση, την ενότητα του κλάδου, την ενότητα με όλη την εργατική τάξη, τη συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αυτή η δουλειά διαμορφώνει ένα πανίσχυρο κίνημα ανατροπής που έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Εκτίμησε ότι η οικονομική καπιταλιστική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, ότι πρόκειται για καπιταλιστική οικονομική κρίση, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που προήλθαν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Κρίση της άναρχης παραγωγής, που δεν παίρνει υπόψη της τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την επιτάχυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Εκτίμησε ότι αποκτά ιδιαίτερη αξία η πάγια θέση μας για την αποχώρηση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, την καταγγελία της στρατηγικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Αυτή η θέση εκφράζει το συμφέρον του λαού.

Εκτίμησε ότι κανένα μίγμα πολιτικής δεν θα αλλάξει τη ζωή της εργατικής τάξης αφού εδράζεται στην ίδια πολιτική που γέννησε την κρίση. Οι εξελίξεις, η πείρα που αποκτήσαμε πρόσφατα, αλλά και σε όλη την ιστορική πορεία του ταξικού εργατικού κινήματος, αβίαστα μας βάζει μπροστά σε δύο δρόμους: ή βαρβαρότητα του κεφαλαίου ή φιλολαϊκή διέξοδος που συμφέρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και δίνει προοπτική σε άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Εκτίμησε ότι οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση ντόπια ή ξένη, για να έχει κέρδος, για να γίνει πιο ανταγωνιστική, απαιτεί ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους. Η ανάπτυξη για τους φαρμακοβιομήχανους πατάει ακριβώς πάνω στα αντεργατικά μέτρα, στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά των εργαζόμενων. Επομένως, ο δικός μας δρόμος δεν είναι ο συμβιβασμός με την εξαθλίωση. Είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας, η οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, η ενότητα με κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να πετάξουμε στην άκρη τους διάφορους όψιμους προστάτες και «εκπροσώπους». Να βάλουμε εμπόδια στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Να υπερασπιστούμε τη συλλογική μας σύμβαση και με ενιαίο αγώνα να διεκδικήσουμε την υπογραφή της για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.  Να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, τις παροχές και τις συντάξεις του επικουρικού μας ταμείου με κοινή πάλη. Να ματαιώσουμε τα σχέδια της εργοδοσίας. Να μην περάσει καμιά απόλυση. Καμιά ατομική σύμβαση. Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς καμιά προϋπόθεση. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο φάρμακο και στην υγεία.

Εκτίμησε ότι οι ανάγκες του λαού μας για υγεία και φάρμακο δεν συμβιβάζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό που έχουμε ανάγκη, σήμερα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, όλα τα λαϊκά στρώματα είναι:
·       Ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Ένα σύστημα που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·       Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και στο φάρμακο, ενιαίος κρατικός φορέας για την έρευνα, την παραγωγή, τη διακίνηση και την εισαγωγή όσων φαρμάκων χρειάζονται.
·       Κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.

Επείγοντες στόχοι πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος είναι:
·        Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος.
·        Κρατική χρηματοδότηση, για να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό, με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.
·        Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
·        Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων που "κουρεύτηκαν" με τη δανειακή σύμβαση.
·        Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ για φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
·        Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα.
·        Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος ή συμψηφισμό των χρεών του για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στους φαρμακοποιούς και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
·        Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψος του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ.
Ανέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στο εργατικό κίνημα γενικά αλλά και στον κλάδο ειδικά. Τις τεράστιες ευθύνες του που το κίνημα βρέθηκε ανέτοιμο να απαντήσει στη βάρβαρη επίθεση.

Καταδίκασε τη διασπαστική για τον κλάδο τακτική των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, που εκφράστηκε τελευταία με το συντονισμό τους με την πλειοψηφία της διασπαστικής ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών και την «κλαδική συνδιάσκεψη» που οργάνωσαν, για να πολεμήσουν την ΟΕΦΣΕΕ και να βάλουν «στόχους πάλης» ξένους με τα συμφέροντα των εργαζόμενων (βλ. μειωμένη σύμβαση, επαγγελματικό ταμείο, ενίσχυση μέρους της εργοδοσίας –«ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Ανέδειξε ότι χρειαζόμαστε ενότητα που θα ανεβάζει τη πολιτική και ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης, προϋπόθεση αγωνιστικής γραμμής και στάσης απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος, αγωνιστικής στάσης σε όλες τις δυσκολίες της ταξικής πάλης, κίνημα που θα παλεύει, θα διεκδικεί, θα αποκαλύπτει το χαρακτήρα της κρίσης, των μηχανισμών του κεφαλαίου, θα δείχνει τη διέξοδο για την εργατική τάξη, θα συσπειρώνει δυνάμεις για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Εκτίμησε ότι επιβάλλεται, τα πυρά να στοχεύουν στο κύριο αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Επιβάλλεται, τα σωματεία μας να ξεπεράσουν κενά και καθυστερήσεις, να γίνουν κυψέλη που θα μαζέψει τον κλάδο.

Ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αλληλεγγύης σε ταξική κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης και οργάνωσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ανέδειξε τα ιδιαίτερα προβλήματα της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης και την αναγκαιότητα εξειδίκευσης της δουλειάς των σωματείων στους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές.

Τα κύρια μέτωπα πάλης για τον κλάδο είναι:

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Δίνουμε τη μάχη σε επιχειρησιακό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο για υπογραφή σύμβασης ούτε βήμα πίσω από αυτή του 2009 και με μια προσπάθεια να καλυφθεί έστω και ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με κάποιες θεσμικές διεκδικήσεις ή επιδόματα.

Υποστηρίζουμε την πρόταση του ΠΑΜΕ για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είναι πρόταση συσπείρωσης της εργατικής τάξης ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ.

Κοινωνική Ασφάλιση

Είναι μέτωπο της συμμαχίας.

Η δική μας προοπτική είναι: ένα ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.


Κάτω από αυτό το πρίσμα βλέπουμε και τις εξελίξεις στην επικουρική ασφάλιση και το επικουρικό μας ταμείο. Με τη λογική αυτή αντιπαλεύουμε τη νέα συγχώνευση και τις επιπτώσεις της και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία ταμείων - ΝΠΙΔ. 
 
Παλεύουμε και απαιτούμε:
·       Κανένα δικαίωμα να μη χαθεί. Καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί.
·       Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
·       Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
·       Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
·       Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
·       Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες, μειωμένα κατά 5 χρόνια αντίστοιχα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΒΑΕ

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να αποσυρθεί η ρυθμιστική εγκύκλιος του ΙΚΑ που βγάζει από το παράθυρο τον κλάδο από τα ΒΑΕ, μιλώντας μόνο για πρωτογενή παραγωγή – κάτι που δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει στην Ελλάδα.

Άλλα κρίσιμα μέτωπα πάλης είναι:

Υγεία – Παιδεία

Διεκδικούμε
·       Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
·       Άμεση και πλήρη χρηματοδότηση.
·       Διορισμό διδακτικού προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες.
·       Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση των δομών υγείας.
·       Να καταργηθούν νόμοι και ρυθμίσεις που περιορίζουν ή καταργούν παροχές υγείας.

Ανεργία

Διεκδικούμε τώρα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων:
·       Επίδομα ανεργίας 80% του βασικού μισθού, για όλους τους ανέργους όσο διαρκεί η ανεργία. Άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
·       Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων ΙΚΑ και άλλων ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάλυψη και των οικογενειών τους με 100% χρηματοδότηση από το κράτος. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ και απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
·       Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
·       Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται όλος ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει κράτος και εργοδότες.
·       Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όλο το διάστημα της ανεργίας.
·       Πλήρης επιδότηση ενοικίου από το κράτος.
·       Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
·       Κρατικά πρατήρια για τις ανάγκες ένδυσης, υπόδησης κ.ο.κ. σε τιμές κόστους.
·       Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

Φορολογία

Διεκδικούμε:
·       Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα.
·       Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα.
·       Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.
·       Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις.
·       Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές.  
·       Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία όλων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και να υπάρξει αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.



Αθήνα, 27/01/2013