Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
  ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:59                                                                                                          ΑΘΗΝΑ 30/09/2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Για τα σωματεία, τις επιτροπές και τους εργαζόμενους του κλάδου

Συνάδελφοι,

Την Κυριακή 22/9/2013 συνεδρίασε το ΔΣ της ομοσπονδίας μας με τη συμμετοχή σωματείων και επιτροπών Αττικής και Βοιωτίας.

Συζητήσαμε για τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που αφορούν τόσο το σύνολο των εργαζομένων, όσο και τους εργαζόμενους του κλάδου, για τη νέα αντεργατική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και το επικουρικό ταμείο και εστιάσαμε στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της καλύτερης και αποτελεσματικότερης οργάνωσης και συντονισμού της πάλης στον κλάδο. Τι κίνημα χρειαζόμαστε και με ποια χαρακτηριστικά προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις του αγώνα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες και τη σύνθετη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.  

Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1.     Την ανάγκη καταδίκης του εγκληματικού, φασιστικού – ναζιστικού μορφώματος, της Χρυσής Αυγής, από κάθε σωματείο, κάθε επιτροπή, κάθε εργαζόμενο μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι το μακρύ δολοφονικό χέρι των αφεντικών και του κράτους τους, εχθροί των εργαζόμενων, του λαού και του εργατικού – λαϊκού κινήματος, όργανο τρομοκράτησης και καταστολής, ταγμένο στην υπηρεσία των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών, των βιομηχάνων, για να τσακίζουν όποιον σηκώνει κεφάλι. Η δολοφονική επίθεση στο Πέραμα εναντίον κομμουνιστών, πρωτοπόρων συνδικαλιστών – αγωνιστών του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και η εν ψυχρώ δολοφονία, λίγες μέρες μετά, του Π. Φύσσα, εργατόπαιδου, καλλιτέχνη με κοινωνική δράση, δεν ήταν τυχαία γεγονότα, ήταν σχεδιασμένες ενέργειες τρομοκράτησης του εργατικού – λαϊκού κινήματος και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ποιόν της Χ.Α. Οι φασιστικές – ναζιστικές αντιλήψεις είναι γέννημα και θρέμμα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν και να απομονωθούν μαζί με τους φορείς τους από τους εργαζόμενους και το κίνημά τους. Το ίδιο αποφασιστικά πρέπει να αντιμετωπιστεί και η καλλιεργούμενη αντίληψη περί «των άκρων», γιατί στοχεύει κατευθείαν στο εργατικό κίνημα. Οι αγώνες των εργαζόμενων δεν έχουν καμιά σχέση με τη φασιστική – ναζιστική εγκληματική δράση.
2.     Την ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα με πιο μαζικούς όρους, με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων, η πάλη στον κλάδο μπροστά στη νέα επίθεση στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων, στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς που είναι προ των πυλών.  Η δραματική μείωση των μισθών και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που περνούν μέσα από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων και η μείωση των αποζημιώσεων, το τσάκισμα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και άλλες παροχές δεν είναι μέτρα αποσπασματικά, αντίθετα αποτελούν ενιαία στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, για να γίνουν όσο το δυνατό «φθηνότεροι» οι εργαζόμενοι. Καμιά αυταπάτη. Η «ανάπτυξη» και το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα» θεμελιώνονται πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας. Στον κλάδο, οι σχεδιασμοί αυτοί εκφράζονται με τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων, με την άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν τη σ.σ.ε., μέχρι σήμερα, την προσπάθεια να αποσπάσουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις σε μια σειρά χώρους (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ., Συνεταιρισμοί Ημαθίας – Πέλλας, Βόλου, Χανίων, ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ κ.α.), την πρόσληψη νέων εργαζόμενων με τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, την απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία, τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό. Τα σωματεία και οι επιτροπές είναι απαραίτητο να συζητήσουν στα ΔΣ και σε ΓΣ και να πάρουν αποφάσεις για την υπεράσπιση της σ.σ.ε., των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταγράψουν συναδέλφους ανέργους, συναδέλφους με δάνεια που αδυνατούν να πληρώσουν και να οργανώσουν την αντιμετώπιση πλειστηριασμών ή κατασχέσεων. Το κάθε σωματείο, η κάθε επιτροπή να γίνει στρατηγείο του αγώνα. Η Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε. συνεχίζει να παλεύει για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης με όλα τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα δικαιώματα, για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και των δικαιωμάτων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στηρίζει τους αγώνες των συναδέλφων στον ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ., στο Συνεταιρισμό Ημαθίας – Πέλλας και σε άλλους χώρους, για να μην περάσουν οι ατομικές συμβάσεις.     
3.     Τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 5 Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα στις 11π.μ. στην Ομόνοια.  Καλούμε τα σωματεία, τις επιτροπές και τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να συζητήσουν, να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά. Να δώσουμε ηχηρό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι δεν θα θυσιαστούμε άλλο για την κερδοφορία τους. Ότι θα υπερασπίσουμε τη συλλογική μας σύμβαση και όλα μας τα δικαιώματα. Τα συλλαλητήρια να γίνουν εφαλτήριο για αγώνες πιο οργανωμένους, μαζικούς και προσανατολισμένους στην ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, στην προοπτική να διαφεντεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν.
4.     Με τους παραπάνω όρους προετοιμάζουμε γενική απεργία μέσα στον Οκτώβρη.

5.     Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των οικονομικών της ομοσπονδίας αλλά και των σωματείων. Με την κατάργηση της εργατικής εστίας και την υποχρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η οικονομική κατάσταση της ομοσπονδίας είναι ασφυκτική. Δεδομένου ότι και αυτό είναι μέτρο για να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα, η ομοσπονδία δεν πρέπει να εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση. Γερή και οικονομικά ανεξάρτητη ομοσπονδία σημαίνει γερά και ανεξάρτητα οικονομικά σωματεία. Το κάθε σωματείο είναι ανάγκη να συζητήσει και να πάρει μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικών του και για την οικονομική του αυτοτέλεια, ώστε να μπορεί να αποδίδει τη συνδρομή που του αναλογεί στην ομοσπονδία. Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε με ειδική συζήτηση.      

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ