Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
  ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:138                                                                                                              ΑΘΗΝΑ 20/11/2013

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με την άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν τη συλλογική μας σύμβαση! Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που οργανώνουν φιέστες και καμπάνιες, προκειμένου να μας πείσουν πόσο ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο και για τους «ανθρώπους τους», ότι μας θεωρούν «οικογένειά τους», που προβάλουν υπερήφανα τη δυναμική ανάπτυξής τους και την προσφορά τους «στην οικονομία της χώρας», αρνούνται να κατοχυρώσουν τα ελάχιστα κατακτημένα μέχρι σήμερα δικαιώματά μας, στο επίπεδο του 2009. Έτσι απαντούν σε όλους εμάς, που με τη δική μας δουλειά έχουμε δημιουργήσει τα κέρδη, την άνοδο της παραγωγικής, εμπορικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, τη δυναμική που έχει καταστήσει τον κλάδο ανάμεσα στους πιο ισχυρούς της ελληνικής οικονομίας.

Από τις 17 του Ιούνη, όταν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ είχαν ζητήσει χρόνο, δήθεν για να «προετοιμαστούν» οι επιχειρήσεις – μέλη τους, φτάσαμε στις 14 του Νοέμβρη, για να μας πουν ξανά ότι δεν μπορούν να συζητήσουν καν για υπογραφή σύμβασης, γιατί τα μέλη τους δεν συμφωνούν και γιατί δεν θέλουν να είναι η φαρμακοβιομηχανία αυτή που θα «σπάσει» πρώτη τη γραμμή του ΣΕΒ!

Με αυτή τη θέση ήρθε ο ΣΦΕΕ στην κοινή συνάντηση με την  ΟΕΦΣΕΕ, την ΠΟΙΕ και την ΠΕΦ, στις 14 Νοέμβρη. Μια συνάντηση που αποφασίστηκε να γίνει από κοινού και από τις τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος των συλλογικών συμβάσεων. «Προς το παρόν», συμπλήρωσαν στο τέλος οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, για να μας πείσουν ότι προσπαθούν και για να μας καθησυχάσουν!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Δεν μπορεί να υπάρχει πια η παραμικρή αυταπάτη κι ο παραμικρός εφησυχασμός σχετικά με τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή δική τους και του ΣΕΒ, γι αυτό εναρμονίζονται πλήρως. Θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συλλογική προστασία, ανοργάνωτους, ασυνδικάλιστους, τον καθένα μόνο του να υπογράφει ατομική σύμβαση. Θέλουν να μας έχουν στο χέρι, φτηνούς κι ευέλικτους ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Γι αυτό αξιοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους. Εξάλλου, οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν, για να εξυπηρετήσουν τη μεγαλοεργοδοσία στο φάρμακο και σε όλους τους κλάδους, τις δικές της απαιτήσεις ικανοποιούν!

Ας μην ξεγελιέται κανένας, λοιπόν, ούτε από την «κριτική» των φαρμακοβιομηχάνων στην κυβερνητική πολιτική – «κριτική» που έχει να κάνει αποκλειστικά με τις δικές τους επιδιώξεις και ανταγωνισμούς και δεν αφορά ούτε κατά διάνοια τα βάρη που φορτώνει αυτή η πολιτική στις πλάτες μας – ούτε από το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις πληρώνουν ακόμα με τη σύμβαση.

Γιατί, λοιπόν, δεν υπογράφουν σε σύμβαση αυτά που δίνουν; Είναι πασιφανές ότι θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα, αφού μια σειρά επιχειρήσεις παίρνουν μέτρα ανάλογα με τις απαιτήσεις τους: ατομικές συμβάσεις, νέες προσλήψεις με το βασικό, απολύσεις. Είναι η τακτική τους να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, για να μας διασπάσουν και να μας τσακίσουν.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η ΟΕΦΣΕΕ έχει ανοίξει τη συζήτηση για τα παραπάνω ζητήματα από το 2010, σε μια προσπάθεια να βγάλουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο τα σωστά συμπεράσματα, να συνειδητοποιηθεί ότι η υπογραφή σύμβασης, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι απλώς θέμα διαπραγμάτευσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και απαιτεί ταξική οργάνωση, πάλη, αντιπαράθεση και σύγκρουση με την εργοδοσία. Όλα αυτά τα χρόνια που η ΟΕΦΣΕΕ δίνει τη μάχη για να δημιουργήσει τέτοιους όρους διεκδίκησης για τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, ορισμένες δυνάμεις προσπαθούσαν να της ρίξουν την ευθύνη για τη μη υπογραφή σύμβασης, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους του κλάδου. Τώρα, όμως, έχουν λήξει και οι τριετείς συμβάσεις (2010-11-12) των ιατρικών επισκεπτών και των απασχολούμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας φαρμακοποιών, που υπογράφουν αντίστοιχα η ΠΟΙΕ και η ΠΕΦ, και οι φαρμακοβιομήχανοι ούτε γι αυτές τις ειδικότητες υπογράφουν. Για καμιά σύμβαση δε συζητάνε! Ας βγάλει, λοιπόν, ο καθένας τα συμπεράσματά του!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η ΟΕΦΣΕΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Είναι κρίσιμο ζήτημα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εργάτες και υπάλληλους, ιατρικούς επισκέπτες, επιστήμονες, να κατοχυρωθούν οι ήδη κατακτημένοι από τις τελευταίες συμβάσεις όροι. Αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί ως «κόκκινη γραμμή» και για την ΟΕΦΣΕΕ και για την ΠΟΙΕ και για την ΠΕΦ. Όχι γιατί μας ικανοποιεί, αλλά για να κρατήσουμε σήμερα τη βάση που θα στηρίξει παραπέρα διεκδικήσεις αύριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ισχυρού κινήματος στον κλάδο με την οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς, τη μαζικοποίηση των σωματείων, την πάλη σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με την εργοδοσία, μακριά από διαχειριστικές αυταπάτες και όσους τις καλλιεργούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία και δράση που βοηθά το κίνημα στον κλάδο να αποκτά τέτοια χαρακτηριστικά, τα οποία θα το κάνουν ικανό να διεκδικήσει την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων.




Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ