Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:682  
ΑΘΗΝΑ 18/01/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

       Πραγματοποιήθηκε στις 17/1 η προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με το ΣΦΕΕ για το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ. Στα πλαίσια της συνάντησης έγινε παράσταση – κινητοποίηση από σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους από διάφορους χώρους δουλειάς, όπως τα κλαδικά συνδικάτα Αττικής και Βοιωτίας, τα επιχειρησιακά σωματεία ΜΠΕΡΙΝΓΚΕΡ, ΛΟΡΕΑΛ, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΣΥΝΦΑ, ΚΛΕΒΑ κ.α.
        Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων ήταν αποκαλυπτική και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της ΟΕΦΣΕΕ για τις προθέσεις τους, όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 2010, που αρνούνται την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ.  
       Μετά από 7 χρόνια άρνησης με τη δικαιολογία της «ρευστότητας» και της «αβεβαιότητας» του πολιτικού και οικονομικού τοπίου και των επιχειρήσεων, που δεν τους «επέτρεπε» να επεξεργαστούν μια συγκεκριμένη κι ενιαία πρόταση ΣΣΕ, οι φαρμακοβιομήχανοι ήρθαν, τελικά, με πρόθεση να υπογράψουν κλαδική ΣΣΕ και με πρόταση συγκεκριμένη, παρόλο που «για ευνόητους λόγους» - όπως είπαν οι ίδιοι – δεν «μπορούν» να καταθέσουν γραπτώς.
       Ποια είναι, λοιπόν, η πρότασή τους για τη ΣΣΕ των εργαζόμενων του κλάδου;
        Το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η ΕΓΣΣΕ που το έχει κατοχυρώσει, με την υπογραφή της συμβιβασμένης και πλήρως ενσωματωμένης με τα συμφέροντα και τους στόχους των κεφαλαιοκρατών – εργοδοτών πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.   
        Με λίγα λόγια, ο ΣΦΕΕ προτείνει στους εργαζόμενους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να ξεχάσουν τις μέχρι σήμερα μισθολογικές και θεσμικές κατακτήσεις τους, που κατοχυρώνονται από την κλαδική ΣΣΕ του 2009, να «γκρεμιστούν» στη βάση των μικτών 586 και 511 ευρώ και πάνω σε αυτή να συζητήσουν για «κάποιες βελτιώσεις».
        Η πρόταση του ΣΦΕΕ, εκτός από τους φαρμακοβιομήχανους, εκφράζει και όλες τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου (ΠΕΦ, Φαρμακαποθηκάριους, Καλλυντικά, Κτηνιατρικά κ.ο.κ.), όπως ανέκαθεν ισχύει, μιας και πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη εργοδοτική οργάνωση στον κλάδο.

Η εργοδοσία του κλάδου, λοιπόν, επιδιώκει την υπογραφή μιας ΣΣΕ που:
·        Θα διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και όσα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα από την πάλη των εργαζόμενων και της κλαδικής μας Ομοσπονδίας.
·        Όχι μόνο δεν θα αναπληρώνει τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των εργαζόμενων από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική και τη μη υπογραφή ΣΣΕ εδώ και 7 χρόνια, αλλά θα φορτώνει στις πλάτες μας και το όποιο «κόστος» έχει η εργοδοσία από την πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για λογαριασμό της και για λογαριασμό του συνόλου της πλουτοκρατίας.
·        Θα μειώνει το «μισθολογικό κόστος» για να θωρακίζει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.
·        Θα δημιουργήσει τη «νέα οικονομική βάση» για επενδύσεις με πιο φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη.

         Οι παραπάνω επιδιώξεις της εργοδοσίας του κλάδου είναι εναρμονισμένες πλήρως με αυτές του συνόλου των εργοδοτών, όπως εκφράζονται από τον ΣΕΒ.
          Αυτό είναι το έδαφος για την περιβόητη ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου, όπως «στρώνεται» από την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων στη χώρα μας και αλλού, στην Ε.Ε. και σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτές είναι και οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Στη λογική αυτή θέλουν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους, να μας κάνουν συνένοχους, να συναινέσουμε ως «κοινωνικοί εταίροι» στο τσάκισμα των δικαιωμάτων και της ζωής μας.
         Η ΟΕΦΣΕΕ για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους της εργοδοσίας του κλάδου ότι σε εμάς δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους «διαπραγματεύσεις». Η ΟΕΦΣΕΕ δεν πρόκειται να υπογράψει την καταδίκη των εργαζόμενων του κλάδου με «έντιμους συμβιβασμούς». Η βάση διαπραγμάτευσης της Ομοσπονδίας μας έχει τεθεί και έχει «πάτωμα» την κλαδική ΣΣΕ του 2009.
          Στα πλαίσια αυτά, η ΟΕΦΣΕΕ καλεί όλα τα σωματεία, με ευθύνη, να συνεδριάσουν, να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα στην πορεία διεκδίκησης της κλαδικής μας ΣΣΕ. Να στηρίξουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας μας, που θα αποφασιστούν και θα οργανωθούν για το επόμενο διάστημα.
         Η ΟΕΦΣΕΕ με όλες της τις δυνάμεις θα δώσει τη μάχη για να υπογραφεί ΣΣΕ στον κλάδο στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των απωλειών μας και με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν για την ικανοποίησή τους. Δυνατότητες δημιουργημένες από τη δική μας δουλειά, όπως και όλος ο παραγόμενος πλούτος.
        Κανένας εργαζόμενος ανενημέρωτος ή αμέτοχος, συζήτηση σε όλους τους χώρους δουλειάς.
        Κανένας εφησυχασμός ή αυταπάτη για «καλούς εργοδότες» και επιχειρησιακές συμβάσεις που δήθεν θα συγκρατήσουν ορισμένους εργαζόμενους από το συνολικό γκρέμισμα. Οι εργοδότες θέλουν να διαλύσουν τα μέχρι τώρα συγκροτημένα κλαδικά δικαιώματα, να φέρουν την κλαδική ΣΣΕ στα μέτρα τους και με λυμένα τα χέρια να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε επιχειρησιακό ή ατομικό επίπεδο.
        Η ΣΣΕ ήταν, είναι και θα είναι αποτέλεσμα ταξικής πάλης και σύγκρουσης και, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε σήμερα με σκοπό να μας τσακίσουν, με τέτοιους όρους πρέπει να αντιμετωπιστεί και να διεκδικηθεί από όλους τους συναδέλφους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ