Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:681  
ΑΘΗΝΑ 17/01/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS
          Μετά τη Siemens, τη Volkswagen, την Apple, ακόμα ένα σκάνδαλο «αποκαλύπτεται» και «συγκλονίζει» για άλλη μια φορά την «ηθική» του καπιταλιστικού κόσμου. Πρόκειται για τη NOVARTIS, το πολυεθνικό μεγαθήριο στο χώρο του φαρμάκου, που κατηγορείται για τον χρηματισμό γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της φάρμακα έναντι των ανταγωνιστών της, ακόμα και για «επηρεασμό» τμημάτων του κρατικού μηχανισμού για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
          Οι κάθε λογής υπηρέτες και απολογητές του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής  σπεύδουν με τη ρομφαία της κάθαρσης και αντιπαρατίθενται για το ποιος είναι ικανότερος να ξεπλύνει αυτό το σύστημα που από τη φύση του γεννά τη διαφθορά. Πρώτη και καλύτερη η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, προβάλλοντας την αποφασιστικότητά της να «βάλει τάξη» στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια του Φαρμάκου και να «εξορθολογίσει» παραπέρα τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την καταγγέλλει ότι καθυστέρησε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο.
          Για μια ακόμα φορά, η αντιπαράθεση αυτών των δυνάμεων συσκοτίζει την αλήθεια και κρύβει την ουσία που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου. Η Υγεία και το Φάρμακο αποτελούν πολύτιμα κοινωνικά αγαθά που στον καπιταλισμό είναι πανάκριβα και κερδοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί καθορίζουν, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ποια φάρμακα, σε ποιες ποσότητες και αν θα παραχθούν και θα διακινηθούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αφήσει νοσοκομεία και ασθενείς χωρίς φάρμακα, επειδή δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές τους απαιτήσεις, που αποσύρουν αποτελεσματικά φάρμακα επειδή οι τιμές τους δεν είναι «ικανοποιητικές», που δεν κυκλοφορούν φάρμακα οικονομικά «ασύμφορα». Αυτοί συνδιαμορφώνουν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις τις τιμές των φαρμάκων στη βάση των συμφερόντων τους. Στη χώρα μας, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τη φαρμακοβιομηχανία ως βασικό συνομιλητή, ως έναν από τους κλάδους – «ατμομηχανές» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, διαμορφώνει γι αυτήν ευνοϊκό έδαφος επενδύσεων, εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων βρίσκονται σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις που αφορούν οικονομικές συμφωνίες – συνεργασίες, μέσα και έξω από τη χώρα.
          Το μεγάλο κεφάλαιο ελέγχει την έρευνα και βγάζει τεράστια κέρδη από την παραγωγή και τη διακίνηση του Φαρμάκου καθώς και από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Έτσι στρώνεται το έδαφος στα πολυεθνικά μεγαθήρια να εξαγοράζουν μερίδα των γιατρών και να τους μετατρέπουν σε πλασιέ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.
          Όλα αυτά στα πλαίσια του διαρκούς και ανελέητου κυνηγιού του κέρδους και του ακόμα πιο ανελέητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακά μεγαθήρια, που χρησιμοποιούν όλες τις «νόμιμες» και «παράνομες» μεθόδους για να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Ο μεταξύ τους πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές, και αξιοποιεί διάφορα μέσα, οικονομικά, πολιτικά, ακόμα και στρατιωτικά. Συνδέεται με ευρύτερα και ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα, ενεργοποιεί ολόκληρα κράτη, στην προσπάθεια να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.
          Στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κονταροχτυπιούνται για την «πίτα» του 1,5 τρις δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτός ο ανταγωνισμός οξύνεται ακόμα περισσότερο, όταν οι αστικές κυβερνήσεις παίρνουν περιοριστικά μέτρα προκειμένου να θωρακίσουν συνολικά την τάξη των κεφαλαιοκρατών, σε περιόδους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος για την οποία ελέγχεται η NOVARTIS στην Ελλάδα, συμπίπτει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα γενόσημα φάρμακα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το πώς θα διανέμεται η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, με δεδομένο και τον εξαγωγικό προσανατολισμό.
          Αυτή, λοιπόν,  είναι η ουσία και όχι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τον «υγιή ανταγωνισμό» στη φαρμακοβιομηχανία, όπως διατείνονται τα έντυπα που τη στηρίζουν ή άλλες δυνάμεις που κόπτονται για την «υγιή επιχειρηματικότητα».
          Στη βάση αυτή, καλεί η ΟΕΦΣΕΕ τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές να εκτιμήσουν και να τοποθετηθούν απέναντι και σε αυτό το «σκάνδαλο NOVARTIS». Κανένας εργαζόμενος να μην ταυτιστεί με την εταιρεία και όσα εξελίσσονται σε αυτή, να απορρίψει κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους, είτε προέρχεται από την εργοδοσία, είτε από τους διάφορους υποστηριχτές και απολογητές της. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα εργοδοτικά σχέδια και μεθόδους, δε μοιράζονται τα κέρδη, αντίθετα η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη δουλειά τους για να κερδοφορεί και η εκμετάλλευση αυτή ολοένα και αυξάνεται.
          Επομένως, μπροστά και σε αυτές τις εξελίξεις, κριτήριο των εργαζόμενων πρέπει να είναι οι δικές τους ανάγκες, η ζωή τους, το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες.
          Κριτήριο, επίσης, για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να είναι η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και στα πλαίσια αυτά, φάρμακο που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους το χρειάζονται. Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία – Φάρμακο, με το φάρμακο να ερευνάται, να ελέγχεται, να παράγεται και να διατίθεται από ενιαίο κρατικό φορέα.
          Η προοπτική να απαλλαγούμε από αυτούς που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη και τα κοινωνικά αγαθά για τα κέρδη τους είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Τότε μόνο τα κοινωνικά αγαθά θα αντιμετωπίζονται ως τέτοια, μόνο τότε θα είναι εξασφαλισμένη η δουλειά και τα δικαιώματά μας, μόνο τότε οι ικανότητές μας θα αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας.
          Ας προσανατολίσουμε, λοιπόν, την πάλη μας σε αυτή την προοπτική!


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ